måndag 16 april 2012

Ta en Magnesyl



Alla har väl hört skämtet om läkaren som föreskriver Magnecyl mot alla sjukdomar. det kanske inte var så fel.
I det senaste numret av Lancet publiceras inte färre än tre studier som tyder på detta. Även tidigare forskning har visat samma sak. Forskarna tror att den skyddande effekten kommer redan efter tre till fem års medicinering.
acetylsalicylsyra ingår som verksam substans i bland annat Magnecyl och Treo samt i det blodförtunnande läkemedlet Trombyl.
Enligt de senaste studierna kan acetylsalicylsyra , som ingår i många huvudvärkstabletter, inte bara förebygga utan också, möjligen, förhindra att en cancer sprids i kroppen.
Efter tre år hade antalet fall av cancer i den grupp som åt en liten dos ASA per dag minskat med en tredjedel. Efter fem år hade risken minskat med 37 procent.
acetylsalicylsyra tycks också minska risken för metastaser, det vill säga att cancern sprids i kroppen. Detta gällde framför allt tarmcancer.
De tre studierna som publiceras i Lancet bygger på 51 kliniska undersökningar som involverade fler än 77 000 patienter. Undersökningarnas syfte var att studera hur acetylsalicylsyra, som är blodförtunnande, påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom.
Miljontals människor äter redan idag dagligen acetylsalicylsyra  för att skydda sig mot hjärtinfarkt och stroke. Nu finns det fler anledningar att titta närmare på sitt acetylsalicylsyra intag. Samtidigt säger läkarna att friska personer inte ska äta acetylsalicylsyra  regelbundet då det kan ge ökad risk för blödningar i magen och i hjärnan. Så rådgör med din läkare innan du regelbundet börjar äta acetylsalicylsyra . 
Den verksamma substansen salicylsyra finns också naturligt i många växter.

Bär/frukt

Bär/frukter som innehåller mycket höga mängder (mer än 1 mg per 100g) salicylsyra inkluderar blåbär, björnbär, nätmelon, russin, dadlar, guava och aprikoser. Frukter med en relativt hög mängd salicylsyra (mellan 0.5mg och 1mg per 100g) inkluderar färsk avokado, körsbär, röda vindruvor, färsk mandarin och minneola, och granny smith-äpplen. Frukter med måttliga mängder av salicylsyra (från 0,25 till 0,49 mg per 100g) är grapefruktjuice, kiwi, litchi, japansk mispel, nektariner, plommon och vattenmeloner.

Grönsaker

Många grönsaker är växter som naturligt innehåller salicylsyra. De som innehåller de största mängderna är grön paprika, oliver, champinjoner, tomater, rädisor och cikoria. Broccoli, gurka, spenat, bondbönor, sötpotatis och alfalfa groddar innehåller också en stor mängd salicylsyra. Grönsaker med måttliga mängder salicylsyra omfattar konserverad sparris, sallat, konserverade svarta oliver, pumpa och sockerärtor.

Nötter

Mandel innehåller minst 1 mg salicylsyra per 100g. Jordnötter innehåller också över 1 mg salicylsyra per 100g men är inte tekniskt sett en nöt (det är en böna). Pinjenötter, pistagenötter och macadamianötter innehåller en relativt stor mängd (mellan 0.5mg och 1 mg per 100g). 

Örter och kryddor

Kryddor kan ofta innehålla höga halter av salicylsyra. Torr dill, oregano, het paprika, rosmarin, kummin, garam masalla, timjan, gurkmeja, senap och curry är bra källor till salicylsyra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar