måndag 23 april 2012

Mat = medicin

Hej kära grancanaria.st läsare!

Nu börjar våren att kännas av ordentligt och jag har förstått att många funderar på hur man skall
kunna känna sig i form igen efter vinterns överflöd av stillasittande liv och mat.

Det är ingen enkel sak att ge råd om, då det är så viktigt att veta vilken livsföring man har och hur
man mår för övrigt. Men det finns alltid vissa gyllene grundregler som vi alla säkert känner till, men
inte bara när det är vår, utan hela året, och den enklaste grundregeln av alla är:

Låt din mat bli din medicin!


Det var Hipocrates ord och det han förespråkade, den västerländska medicinens far.

Men kunde denna läkare född för mer än två tusen år sedan verkligen förstå vad nutidsmänniskan
utsätts för idag? När det finns så många dolda ingredienser, härliga smakförstärkare som ingen
människa kan uttala och så många industrier i gastronomins tjänst? Vad kunde han veta, som kan
gagna oss idag?

Börjar man att titta ordentligt på vad butikens utbud innehåller, så förstår man att oavsett hur frisk
man ändå kan vara, så är det lätt det kan vara att tappa balansen och hur svårt det kan vara att äta
och ändå följa den kloke Hipocrates råd. Hur bra mår man av det som ligger framme i butiken? Hur
stor felmarginal har man rätt att unna sig utanför det absolut samvetsgranna?

Tyvärr så brukar det krävas en del besvär och hälsoproblem för att vi människor skall börja göra sig
så obekväma frågor. Medan man fortfarande mår bra, så är det nästan ens plikt att stoppa i sig det
som är gott, eller det absolut senaste inom den gastronomiska sektionen. Men när hälsan sviktar, ja
då kan många vakna till. Vad är det jag gjort fel? Varför har jag högt blodtryck? Varför har jag så högt
kolesterol?

Det finns så många motsägelsefulla råd om vad man skall göra när man börjar få problem, och många
blir beroende av att äta piller, och så lite mer piller för att motverka bieffekterna av pillerna man tar
osv. En ganska ond cirkel.

Men börjar man applicera Hipocrates råd i sina egna val och i sin kost, och försöker att äta så
samvetsriktigt som möjligt,, så börjar man genast märka hur så kan man se konsekvenserna av det
man har på sin tallrik och hur man mår. Kopplingen är glasklar och äter man det som är ens medicin,
så kan man göra det som är egentligen det bästa för en, för då kan man förebygga oerhört många
bekymmer.

Men skall man äta så sunt så behövs det att man står över många frestelser, ändra ens vardagsvanor
och ändra en del köp- och livs- vanor. Inga lätta avvägelser, inte för de flesta av oss i alla fall.

Men vanor ändras inte över natten, det tar sin tid och sina ansträngningar. Men all den tid man tar
bort från sina destruktiva vanor, är faktiskt tid som man ägnar åt en mer balanserad livsföring och
det ger alltid utdelning.

Men det är så märkligt, för ju mer man funderar på Hipocrates uttalande, desto klokare förstår man

att dessa var.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar