torsdag 15 mars 2012

Drakblodsträd


Drakblodsträd (Dracaena draco) är ett liljeträd i familjen stickmyrtenväxter. Växer bland annat på Kanarieöarna, Kap Verdeöarna och Madeira. I Marocko växer underarten subsp. ajgal A.Benabid & F.Cuzin.
Drakblodsträd är ett städsegrönt, upp till 20 meter högt träd. Det är gaffelgrenigt och bildar med tiden en rundad krona. Barken är slät och silvergrå. Bladen är smalt linjära till lansettlika, de är daggiga och sitter samlade i spetsen på grenarna. Det blommar mellan juli och september.
Om stammen skadas så sipprar det fram en blodröd harts, drakblod, som inom naturmedicin och alkemin varit prisat för dess magiska krafter. Drakblod är helt verkningslöst mot sjukdomar men såldes ändå på svenska apotek en bit in på 1900-talet.(Helt felaktigt, det finns vetenskapliga bevis för att Sangre de Grado (från Croton lechleri, Peru) har antiseptiska och skyddande egenskaper. Är även effektivt vid behandling av: sår i mun och hals, virusangrepp i övre andningsvägarna, magsäck och tarmar, hudåkommor, insektsbett, svampangrepp på huden mm.) Detta harts används även till att färga marmor, och en viss typ av fernissa som används till fioler.

LÄS HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar